Μεταμόσχευση μαλλιών

Γενικά για την τριχόπτωση

 Η τριχόπτωση είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο που επηρεάζει τους άνδρες άνω των 20 ετών και αφορά την σταδιακή απώλεια μαλλιών και τοπική αραίωση του τριχωτού της κεφαλής. Γνωστή και ως ανδρογενής αλωπεκία, όπως είναι ο ιατρικός όρος της τριχόπτωσης, σχετίζεται σε μεγάλο ποσοστό με την κληρονομική προδιάθεση και «χτυπάει» κυρίως το επάνω μέρος του κεφαλιού και σπανιότερα τα πλαϊνά.

Τα πρώτα σημάδια της κληρονομικής τριχόπτωσης εμφανίζονται ήδη από την εφηβεία, ενώ εκτός από τα γονίδια, οι παράγοντες που μπορούν να επιδεινώσουν την κατάσταση είναι πολλοί, μεταξύ των οποίων:

 • Βακτήρια στο τριχωτό της κεφαλής
 • Άγχος ή μεγάλη στεναχώρια
 • Κακή διατροφή και ανθυγιεινός τρόπος ζωής
 • Ορμονικές διαταραχές
 • Παθήσεις θυρεοειδούς
 • Έλλειψη σιδήρου
 • Δερματικές παθήσεις

Τριχόπτωση μπορεί να εμφανιστεί και στις γυναίκες, ωστόσο σε μεγαλύτερο ποσοστό παρουσιάζεται στους άνδρες, στους οποίους, όταν έχουν γενετική προδιάθεση, καθοριστικό ρόλο στην κατάσταση τους, παίζει η παρουσία της ορμόνης διϋδροτεστοστερόνης (DHT).

Ο βαθμός της τριχόπτωσης που έχετε και ο αριθμός των μοσχευμάτων που χρειάζεστε, μπορεί να διαγνωστεί σε ένα βαθμό με την χρήση του Norwood-Hamilton Scale, μίας διεθνούς κλίμακας, που αναλύει τα επίπεδα τριχόπτωσης και μπορείτε να δείτε στη συνέχεια!

norwoodscale

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας ή να μας αποστείλετε φωτογραφικό υλικό ώστε να εκτιμήσουμε επακριβώς το κόστος της δικής σας συγκεκριμένης περίπτωσης.

Κατανοώντας τον κύκλο ζωής του τριχωτού της κεφαλής

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, ο μέσος ενήλικας χάνει περίπου από 75 μέχρι 125 τρίχες από το κεφάλι του κάθε μέρα. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό για τον κύκλο ζωής του τριχωτού της κεφαλής, καθώς κάποια τριχοθυλάκια αδρανοποιούνται προσωρινά (τελογενές στάδιο) ενώ κάποια άλλα βγαίνουν από τη φάση αυτή και περνούν στη φάση ανάπτυξης νέας τρίχας (αναγενές στάδιο). Όσο αυτή η διαδικασία βρίσκεται σε ισορροπία, ο αριθμός των τριχών παραμένει σταθερός.

Σε περιπτώσεις όμως, στις οποίες υπάρχει γενετική προδιάθεση τριχόπτωσης, οι τρίχες αρχίζουν να αραιώνουν και να μην φτάνουν το τελικό μήκος, ώσπου τελικά χάνονται μόνιμα. Ωστόσο, οι τρίχες στην ινιακή και κροταφική περιοχή του κρανίου (σβέρκος και πλάγια κεφαλιού) έχουν σταθερή παραγωγή τριχών και δεν πέφτουν ποτέ.

LEO 3536

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα;

Στην σύγχρονη εποχή, υπάρχουν πολλαπλές επιλογές για την αντιμετώπιση ή και περιορισμό της τριχόπτωσης. Φαρμακευτικές αγωγές, καλλυντικά προϊόντα όπως κρέμες, σπρέι και σκόνες, αλλά και ειδικές βιταμίνες είναι μερικά από τα προϊόντα που μπορούν να καθυστερήσουν σε ένα βαθμό την αναπόφευκτη απώλεια τριχών.

Για μία οριστική λύση όμως, η μεταμόσχευση μαλλιών έχει πλέον καθιερωθεί στην ιατρική επιστήμη και στην κοινωνία ως μια ασφαλής και επιτυχής μέθοδος αντιμετώπισης της αλωπεκίας και μεγάλο ποσοστό ανθρώπων, άνδρες και γυναίκες, την επιλέγουν για να βελτιώσουν την εικόνα τους και να τονώσουν την αυτοεκτίμησή τους.

Μέθοδοι μεταμόσχευσης μαλλιών

Η μέθοδος FUE (Follicular Unit Extraction) είναι μια σύγχρονη, ελάχιστα επεμβατική μέθοδος μεταμόσχευσης μαλλιών που βρίσκεται σήμερα ψηλά στις παγκόσμιες τάσεις στον χώρο, καθώς συγκεντρώνει πολλά και σημαντικά πλεονεκτήματα. 

Γενικές πληροφορίες  για τη μέθοδο FUE

Kατά τη διάρκεια της μεταμόσχευσης, οι θυλακιακές μονάδες εξάγονται προσεκτικά με ειδικά σχεδιασμένα εργαλεία κατάλληλα για μικρο-χειρουργική, χωρίς να προκαλείται τραυματισμός στην γύρω περιοχή, ενώ τοποθετούνται στο σημείο της αραίωσης με ειδικές λεπίδες και υποδόριες βελόνες. Κατά τη διάρκεια της εμφύτευσης, δεν χρησιμοποιούνται ράμματα ή νυστέρι.

 • Η διαδικασία διαρκεί από 3 έως 8 ώρες.
 • Τα νέα μαλλιά αρχίζουν τα μεγαλώνουν από το 3ο μήνα και έπειτα, μέχρι και τους 12 μήνες. Η ανάπτυξη των καινούργιων τριχοθυλακίων μπορεί να διαρκέσει έως και 18 μήνες σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Σε περίπτωση που ο βαθμός αλωπεκίας είναι μεγάλος μπορεί να χρειαστεί και δεύτερη επέμβαση.
 • Οι συνεδρίες που απαιτούνται διαφέρουν σε κάθε περίπτωση και εξαρτώνται από το μέγεθος της αραίωσης και τον αριθμό των τριχοθυλακίων που πρέπει να μεταμοσχευθούν.

Η μέθοδος μπορεί να βρει εφαρμογή και στις εξής περιπτώσεις:

 • Μεταμόσχευση φρυδιών
 • Μεταμόσχευση γενιών/μουστάκι
 • Διόρθωση ουλών σε περιοχή με τριχοφυΐα για την απόκρυψη των ουλών

Το αποτέλεσμα είναι τα μαλλιά που μεταμοσχεύθηκαν να μεγαλώνουν φυσιολογικά. Πλέον μπορείτε να βάψετε τα μαλλιά σας, να τα κουρέψετε όπως θέλετε χωρίς να αγχώνεστε πως κινδυνεύουν να πέσουν ξανά.

Τα στάδια της μεταμόσχευσης

Φάση 1η

 • Η μεταμόσχευση μαλλιών γίνεται σε ειδικά εξοπλισμένο χώρο. Η διαδικασία ξεκινάει με τον ιατρό να ξυρίζει το πίσω και πλάγιο μέρος της σταθερής τριχοφυΐας.
 • Η περιοχή αποστειρώνεται με αντισηπτικό και εφαρμόζεται η τοπική αναισθησία στον ασθενή από τον γιατρό.
 • Αφότου δράσει η τοπική αναισθησία (ο ασθενής θα νιώσει την περιοχή να μουδιάζει), ο ιατρός με την ομάδα του ξεκινάει την εξαγωγή μεμονωμένων τριχοθυλακίων (ένα προς ένα).
 • Τα τριχοθυλάκια αφού χωριστούν σε μονά, διπλά και τριπλά, ανάλογα με τον αριθμό ριζών, αποθηκεύονται σε ειδικό θρεπτικό διάλυμα εμπλουτισμένο με PRP (Platelet Rich Plasma) και σε θερμοκρασία 3-7 C.
 • Όταν τελειώσει η διαδικασία της εξαγωγής, ο ασθενής κάνει ένα σύντομο διάλειμμα και τρώει ένα ελαφρύ γεύμα.

Φάση 2η

 • Ο ιατρός σχεδιάζει την λήπτρια περιοχή και εφαρμόζεται δεύτερη δόση τοπικής αναισθησίας.
 • Ξεκινάει η εμφύτευση των μοσχευμάτων που προηγουμένως είχαν χωριστεί και αποθηκευτεί μέσα σε υγρό εμπλουτισμένο με PRP. Η εμφύτευση γίνεται με μικρή βελόνα μίας χρήσεως που ονομάζεται implanter. Το implanter δίνει την δυνατότητα στον ιατρό να εμφυτεύσει τα τριχοθυλάκια στο σωστό βάθος και με την σωστή κλίση, με ευελιξία και χωρίς τραυματισμούς. Επίσης επιτρέπει την επίτευξη φυσικού αποτελέσματος και την μέγιστη δυνατή πύκνωση.
 • Όταν ολοκληρωθεί η εμφύτευση ο ιατρός καλύπτει το πίσω μέρος του κεφαλιού του ασθενή με γάζες η οποίες και πρέπει να παραμείνουν για δύο μέρες. Στην συνέχεια ο ασθενής μπορεί να αποχωρήσει του χειρουργείου.

Μετά τη διαδικασία, θα πρέπει να αποφύγετε την έντονη άσκηση για τις επόμενες 7 ημέρες, να μην κολυμπήσετε, να αποφύγετε τον ήλιο και φυσικά να μη χρησιμοποιήσετε χρωμοσαμπουάν και άλλα σκευάσματα βαφής μαλλιών (για 1 μήνα).Η επιστροφή στην εργασία μπορεί να γίνει μέσα σε λίγες ημέρες.

Υπάρχει κίνδυνος παρενεργειών;

Δεν υπάρχει κίνδυνος για σοβαρές παρενέργειες. Υπάρχει μικρή πιθανότητα για οίδημα στο μέτωπο που μπορεί να διαρκέσει 2-3 ημέρες.

Γιατί να επιλέξω την τεχνική FUE;

Εν κατακλείδι, θα λέγαμε πως η μέθοδος FUE έχει πολλά και σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι άλλων μεθόδων. Συνοψίζοντας:

 • Είναι ελάχιστα επεμβατική μέθοδος, χωρίς ιδιαίτερη ταλαιπωρία
 • Επιτυγχάνεται μέγιστη πύκνωση και μόνιμο φυσικό αποτέλεσμα
 • Πραγματοποιείται υπό τοπική αναισθησία
 • Μπορείτε να επιστρέψετε άμεσα στις δραστηριότητες και στην καθημερινότητά σας.
 • Δεν προκαλεί ουλές ή σημάδια στη δότρια και λήπτρια χώρα
 • Ο κίνδυνος επιπλοκών είναι ελάχιστος

Για να έχει επιτυχία η μέθοδος, η μεταμόσχευση με τη μέθοδο FUE θα πρέπει να πραγματοποιείται από εξειδικευμένους και έμπειρους ιατρούς.

Συχνές ερωτήσεις για τη μεταμόσχευση μαλλιών

LEO 3564

Λίγα λόγια από τον ιατρό Αλέξανδρο Σάντο

Ως έμπειρος πλαστικός χειρουργός στις μεταμοσχεύσεις μαλλιών, θα ήθελα να σας συμβουλεύσω τα εξής πριν αποφασίσετε για την διαδικασία που θα ακολουθήσετε:

 • Ο γιατρός που θα αναλάβει να φέρει εις πέρας την διαδικασία, θα πρέπει να έχει πολυετή πείρα πάνω στο αντικείμενο και η ειδικότητα του να είναι απαραιτήτως πλαστική χειρουργική ή δερματολογία.
 • Είναι σημαντικό να επιλέξετε έναν πλαστικό χειρουργό ή δερματολόγο που είναι μέλος του διεθνούς οργανισμού μεταμόσχευσης μαλλιών (ISHRS) με σφαιρική ενημέρωση στις σύγχρονες μεθόδους και συμμετοχές σε live surgery workshops.
 • Πριν την επέμβαση καλό θα ήταν να κάνετε μία γενική εξέταση αίματος, σακχάρου, έλεγχο ήπατος, εξέταση IVR (χρόνος πηκτότητας αίματος) και ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα.
 • Βεβαιωθείτε ότι ο χώρος στον οποίο θα γίνει η μεταμόσχευση μαλλιών θα είναι άρτια εξοπλισμένος για την επέμβαση αυτή και θα πληροί όλους τους απαραίτητους κανόνες υγιεινής.

Η συνεχής και ενεργή συμμετοχή μου σε διεθνή συνέδρια μεταμοσχεύσεων μαλλιών σε συνδυασμό με την εμπειρία μου, που αριθμεί πάνω από 5.000 περιστατικά, παίζουν ενεργό και καθοριστικό ρόλο στα άριστα αποτελέσματα που εξασφαλίζω στους ασθενείς μου.

Γι’ αυτό άλλωστε η αναγνώριση της εργασίας μου από πλευράς αισθητικού αποτελέσματος εξακριβώνεται από το πλήθος Ελλήνων και ξένων ασθενών.

 • Στόχος μου ως επιστήμονας είναι η όσο το δυνατόν αρτιότερη και πληρέστερη ενημέρωση μου σε αυτό που ορκίστηκα να υπηρετώ, δηλαδή την Ιατρική.
 • Στόχος μου ως πλαστικός χειρουργός είναι τα άριστα αποτελέσματα σε όλους τους ασθενείς μου.
 • Στόχος μου ως άνθρωπος είναι πάνω απ’ όλα ο σεβασμός μου απέναντι στον συνάνθρωπο μου, είτε είναι ασθενής, είτε ανταγωνιστής μου.

Επικοινωνία

Form by ChronoForms - ChronoEngine.com

Σταθερο
(+30) 210 72 94 440

Κινητο
(+30) 693 25 68 881

Email
santoaleks@gmail.com

Website
www.hairlife.gr

Διευθυνση
Κων. Βεντήρη 7 Αθήνα