Botox

Για ποια σημεία είναι κατάλληλη θεραπεία Botox

Το Botox χρησιμοποιείται σε μία ευρεία κλίμακα αισθητικών και ιατρικών εφαρμογών σε διάφορα σημεία του σώματος όπως:

  • Μέτωπο: Μείωση ρυτίδων έκφρασης και ηλικίας
  • Περιοχή των ματιών: Ανόρθωση βλεφάρων και μείωση περιφερειακών ρυτίδων (πόδι χήνας)
  • Κεφάλι: Μείωση ημικρανιών
  • Χέρια, πόδια, μασχάλες: Ελεγχος της αυξημένης εφίδρωσης

Εάν επιθυμείτε να ενημερωθείτε για τις τιμές της υπηρεσίας μπορείτε να συμπληρώσετε την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο δυνατό.

Τι είναι το botox και ποια η δράση του;

Το Botox είναι αδιαμφισβήτητα η πιο δημοφιλής αισθητική πρακτική παγκοσμίως αφού αριθμεί περισσότερες από 6 εκατομμύρια θεραπείες κάθε χρόνο.

Η δράση του βασίζεται σε μία νευροτοξίνη, γνωστή και ως αλλαντική, ή βοτόλιος τοξίνη, που παράγεται από το βακτήριο Clostridium botulinum, ένα οργανισμό που βρίσκεται στο φυσικό περιβάλλον σε ανενεργή και μη τοξική κατάσταση.

Ωστόσο η αλλαντική ή βοτόλιος τοξίνη που χρησιμοποιείται για το botox έχει τόσο ισχυρή δράση που ακόμα και σε μικρές ποσότητες προκαλεί παράλυση των μυών με τους οποίους έρχεται σε επαφή.

Στην αισθητική ιατρική, η τοξίνη αυτή χρησιμοποιείται απόλυτα ελεγχόμενα ως θεραπεία αντιγήρανσης, για την μείωση των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων, αφού παραλύει τους αντίστοιχους μύες και αποτρέπει την δημιουργία ρυτίδων έκφρασης στο σημείο.

Η αλλαντική τοξίνη εγχέεται στους ανθρώπους σε εξαιρετικά μικρές συγκεντρώσεις και εμποδίζει τα σήματα των νευρικών κυττάρων να φτάσουν στους μύες, αφήνοντας ουσιαστικά τους μύες χωρίς οδηγίες σύσπασης και επομένως τους παραλύει.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες για να συσπαστούν οι μύες, τα νεύρα απελευθερώνουν έναν χημικό αγγελιοφόρο, την ακετυλοχολίνη (έναν νευροδιαβιβαστή), στην ένωση όπου οι άκρες των νευρώνων συναντούν τα μυϊκά κύτταρα. Στη συνέχεια, η ακετυλοχολίνη συνδέεται με τους υποδοχείς στα μυϊκά κύτταρα και προκαλεί την κίνηση των μυϊκών κυττάρων.

Το ενέσιμο Botox εμποδίζει την απελευθέρωση της ακετυλοχολίνης, αποτρέποντας την κινητικότητα των μυϊκών κυττάρων και προκαλώντας τελικά μείωση της μη φυσιολογικής συστολής των μυών

Για ποιους είναι η κατάλληλη θεραπεία

Σε αισθητικό επίπεδο

Το botox χρησιμοποιείται ευρέως στην αισθητική ιατρική ως αντιγηραντική θεραπεία, και ενδείκνυται για άτομα που θέλουν να μειώσουν τις ρυτίδες στο πρόσωπο τους χωρίς χειρουργικό νυστέρι. Συνήθως εφαρμόζεται για τις λεπτές γραμμές και ρυτίδες στο μέτωπο και τα μάτια, ωστόσο μπορεί να αντιμετωπίσει με επιτυχία ρυτίδες και σε άλλα σημεία του προσώπου όπως γύρω από το στόμα.

Σε ιατρικό επίπεδο

Το botox ενδείκνυται επίσης για άτομα που παρουσιάζουν υπεριδρωσία στα χέρια, τα πόδια και τις μασχάλες, αφού η επιφανειακή έγχυση του ουσιαστικά παραλύει τους ιδρωτοποιούς αδένες, μειώνοντας την υπερβολική εφίδρωση.

Άτομα που πάσχουν από μυικούς σπασμούς στο πρόσωπο ή το σώμα, αλλά και άτομα που υποφέρουν από χρόνια ημικρανία μπορούν επίσης να ωφεληθούν σημαντικά από αυτή τη θεραπεία.

Μία επίσης συχνή εφαρμογή του botox είναι σε άτομα που έχουν υποστεί εμφανείς βλάβες ή τοπικους σπασμούς μετά από εγκεφαλικό, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις προτείνεται ως θεραπεία και για την αλεργική ρινίτιδα.

Επισημαίνεται ότι η αλλαντική τοξίνη δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες ή σε άτομα που έχουν παρουσιάσει στο παρελθόν αλλεργική αντίδραση στο φάρμακο ή σε κάποιο από τα συστατικά του.

Μύθοι και αλήθειες για το botox

Όπως συμβαίνει με πολλές πρωτοποριακές θεραπείες, έτσι και στην περίπτωση του botox υπάρχουν αρκετές παρανοήσεις σχετικά με την χορήγηση και την αποτελεσματικότητα του που προκαλούν αμφιβολίες και άγχος σε όσους δεν γνωρίζουν. Στη συνέχεια θα παραθέσουμε τους συχνότερους μύθους και την αλήθεια για τις θεραπείες botox.

Μύθος 1: Είναι μόνο για ηλικιωμένες κυρίες

Η αλήθεια: Η χρήση του συνιστάται ήδη από την ηλικία των 30 ετών, όταν αρχίζουν να εμφανίζονται οι πρώτες ρυτίδες. Η χρήση για αισθητικους λόγους σε νεαρότερες ηλικίες, όπως έφηβοι για παράδειγμα, είναι ανούσια, καθώς δεν υπάρχουν ρυτίδες.

Μύθος 2: Οι ρυτίδες αυξάνονται όταν περάσει η επίδραση

Η αλήθεια: Το Botox όχι μόνο μειώνει τις ρυτίδες αλλά τις προλαμβάνει κιόλας. Κρατώντας τους μυς χαλαρωμένους κατά τη διάρκεια 4 έως 6 μηνών εμποδίζει την εμφάνιση νέων ρυτίδων, ενώ εξαλείφει και τις παλιές.

Μύθος 3: Είναι μακροπρόθεσμα επικίνδυνο

Η αλήθεια: Οι θεραπείες με botox είναι επίσημα εγκεκριμένες από το 2002 και ήδη δεν έχουν παρουσιαστεί προβλήματα υγείας ή σοβαρές αντενδείξεις από την λογική και υπό ιατρική παρακολούθηση χρήση του.

Συχνές ερωτήσεις

Θα αλλάξει η έκφραση του προσώπου μου;

Αποτελεί κοινή παρανόηση ο φόβος ότι οι θεραπείες botox αφήνουν έναν ψεύτικο και ανέκφραστο αποτέλεσμα στο πρόσωπο. Ουσιαστικά αυτο που κάνει είναι να χαλαρώνει προσωρινά τον μυ στον οποίο εφαρμόζεται και όταν χορηγείται υπό ιατρική παρακολούθηση και στις σωστές ομάδες μυών, αναζωογονεί το πρόσωπο, κάνοντας το να φαίνεται νεότερο και υγιές, δίνοντας ταυτόχρονα ένα φυσικό αποτέλεσμα.

Πόσο διάστημα διαρκούν τα αποτελέσματα;

Αυτό εξαρτάται από την περιοχή εφαρμογής και τον στόχο της θεραπείας (αισθητικής ή ιατρικης φύσης) Συνήθως η διάρκεια του είναι 3 – 4 μήνες για τη λείανση των ρυτίδων και περίπου 6 μήνες για τις ιατρικές καταστάσεις όπως η υπεριδρωσία.

Πόσες φορές τον χρόνο μπορεί να πραγματοποιηθεί η θεραπεία;

Το Botox γενικά διαρκεί από 3 έως 6 μήνες, οπότε συνήθως πραγματοποιείται 2 με 3 φορές το χρόνο ανάλογα τα αποτελέσματα και τις ανάγκες του ασθενούς. Μερικοί άνθρωποι περιμένουν να περάσει εντελώς η επίδραση μέχρι την επόμενη θεραπεία, ενώ άλλοι άνθρωποι επιστρέφουν στο γιατρό με την εμφάνιση της πρώτης ρυτίδας.

Είναι ασφαλής μέθοδος;

Είναι απόλυτα ασφαλής μέθοδος εγκεκριμένη και ευρέως χρησιμοποιούμενη ήδη από το 2002, και πραγματοποιείται μόνο από εξειδικευμένους και πλήρως καταρτισμένους πλαστικούς.

Είναι επώδυνο;

Γενικά η εφαρμογή δεν πονάει καθώς γίνεται ενέσιμα με μία εξαιρετικά λεπτή βελόνα. Ωστόσο για ασθενείς που δεν θέλουν να αισθάνονται ούτε καν αυτό το μικρό τσίμπημα υπάρχει δυνατότητα εφαρμογής τοπικής αναισθητικής κρέμας.

Τι διαφορά έχει το botox από το υαλουρονικό οξύ και ποιο να προτιμήσω;

χρησιμοποιείται κυρίως για να σταματήσει τις ρυτίδες έκφρασης, χαλαρώνοντας τους εκάστοτε μύες του προσώπου. Από την άλλη το υαλουρονικό οξύ, είναι ένας φυσικός πολυσακχαρίτης που χρησιμοποιείται ως filler και απευθύνεται σε μεγαλύτερες ηλικίες αφού ουσιαστικά «γεμίζει» τις στατικές ρυτίδες, αυτές που εμφανίζονται στο πρόσωπο ακόμα και σε φάσεις χαλάρωσης. Ουσιαστικά οι ρυτίδες έκφρασης αν αφεθούν χωρίς αντιμετώπιση θα γίνουν εν τέλει στατικές καθώς το άτομο μεγαλώνει.

Botox ή υαλουρονικό οξύ λοιπόν; Η επιλογή εξαρτάται εν τέλει από το είδος των ρυτίδων που θέλετε να αντιμετωπίσετε. Στις περισσότερες περιπτώσεις ωστόσο, o συνδυασμός και των δύο θεραπειών εξασφαλίζει το καλύτερο αποτέλεσμα.

“Από τι εξαρτάται ένα καλό αποτέλεσμα;

Το αποτέλεσμα εξαρτάται από την ηλικία, την γενικότερη κατάσταση της υγείας αλλά και το κατά πόσο ο ασθενής ακολουθεί τις οδηγίες του γιατρού πριν και μετά τη χορήγηση της θεραπείας.

Τεχνικές botox

Το Botox χορηγείται σε ενέσιμη μορφή στο μυ που παρουσιάζει το πρόβλημα. Αρχικά η σκόνη της αλλαντικής τοξίνης αραιώνεται σε φυσιολογικό ορό από χλωριούχο νάτριο και στη συνέχεια χορηγείται ενέσιμα απευθείας στο νευρομυϊκό ιστό.

Στις αισθητικές εφαρμογές του botox, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παραλύει τους μύες και να χαλαρώνει το δέρμα που βρίσκεται πάνω από αυτούς, εξαλείφοντας τις ρυτίδες, ενώ ειδικά στις εφαρμογές στο μέτωπο μπορεί να επιφέρει ελαφριά ανόρθωση των φρυδιών. Προκειμένου όμως να αποφευχθεί η πλήρη απώλεια της έκφρασης, ο εξειδικευμένος πλαστικός που αναλαμβάνει τη διαδικασία αφήνει ορισμένες ομάδες μυών ανεπηρέαστες, διατηρώντας την φυσικότητα της κίνησης, παράλληλα με την ανανεωμένη όψη.

Στις ιατρικές εφαρμογές, όπως η υπερεφίδρωση, οι τεχνικές botox είναι ενδεδειγμένες, καθώς μπορούν να επιτύχουν ακόμα και μόνιμα αποτελέσματα με την σωστή χορήγηση των θεραπειών, υπό την καθοδήγηση του γιατρού.

Πριν από την θεραπεία

Το καλό με το botox είναι το γεγονός ότι δεν απαιτεί κάποια σημαντική προετοιμασία πριν τη θεραπεία. Ωστόσο υπάρχουν ορισμένες πρακτικές που θα βελτιώσουν τα αποτελέσματά και θα ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο να εμφανιστούν μόλωπες από την ενέσιμη χορήγηση του.

Πριν την θεραπεία καλό είναι να αποφύγετε φαρμακευτική αγωγή που περιέχει ασπιρίνη ή φάρμακα με ισχυρή παυσίπονη δράση. Επίσης καλό είναι να μην  φοράτε μακιγιάζ, καθώς η περιοχή θα καθαριστεί πριν την εφαρμογή της θεραπείας, ενώ αν ασκείστε καθημερινά, προτιμήστε να το κάνετε πριν το botox, γιατί η έντονη άσκηση δεν ενδείκνυται για 4 ώρες μετά την εφαρμογή του.

Φυσικά, πριν από οποιαδήποτε θεραπεία, ο γιατρός θα σας αξιολογήσει προκειμένου να επιβεβαιώσει ότι μπορείτε να υποβληθείτε σε αυτή με ασφάλεια και ότι θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα για σας.

Εάν έχετε κάποια πάθηση που σας αφήνει μυϊκή αδυναμία, δυσκολίες κατάποσης, δυσκολίες ομιλίας ή δυσκολίες στην αναπνοή, πρέπει οπωσδήποτε να ενημερώσετε τον γιατρό.

Κατά την θεραπεία

Η διαδικασία της θεραπείας του botox διαρκεί το πολύ 30 λεπτά. Οι περισσότεροι ασθενείς επιλέγουν να εφαρμόσουν μια αναισθητική αλοιφή τοπικά στις περιοχές που θα υποβληθούν σε θεραπεία για να τις μουδιάσουν, ενώ άλλοι ασθενείς δεν χρησιμοποιούν αναισθησία.

Πριν από την ένεση, οποιαδήποτε τοπική αναισθητική αλοιφή που έχει εφαρμοστεί θα καθαριστεί και θα εφαρμοστεί πάγος στην περιοχή. Μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα, συνήθως μερικά δευτερόλεπτα, ο πάγος θα αφαιρεθεί, η περιοχή θεραπείας θα καθαριστεί με αντισηπτικό και θα γίνει η ένεση Botox.

Όλες οι θεραπείες πραγματοποιούνται από τον πλαστικό χειρουργό Αλέξανδρο Σάντο που έχει μεγάλη εμπειρία και υψηλή εξειδίκευση στην χορήγηση botox για αισθητικούς και ιατρικούς σκοπούς.

Αποτελέσματα μετά την θεραπεία

Από την στιγμή της εφαρμογής της χρειάζονται περίπου 24 με 72 ώρες για να δράσει η τοξίνη και να διαταράξει αποτελεσματικά τη συναπτοσωματική διαδικασία. Έχουν καταγραφεί ωστόσο σπάνιες περιπτώσεις, κατά τις οποίες χρειάστηκαν έως και 5 ημέρες για την πλήρη επίδραση της τοξίνης ώστε να γίνουν ορατά τα αποτελέσματα.

΄Το τελικό αποτέλεσμα της θεραπείας botox για τις ρυτίδες μπορεί να διαρκέσει από 4 μέχρι 6 μήνες και μετά η διαδικασία επαναλαμβάνεται, ωστόσο μετά από μεγάλο αριθμό θεραπειών υπάρχει κίνδυνος η παράλυση των μυών να γίνει μόνιμη.

Στην περίπτωση υπερβολικής εφίδρωσης η δράση του botox διαρκεί έως και 6 μήνες και υπολογίζεται ότι μετά από 4-5 θεραπείες επιτυγχάνεται μόνιμο αποτέλεσμα.

Επικοινωνία

Form by ChronoForms - ChronoEngine.com

Σταθερο
(+30) 210 72 94 440

Κινητο
(+30) 693 25 68 881

Email
santoaleks@gmail.com

Website
www.hairlife.gr

Διευθυνση
Κων. Βεντήρη 7 Αθήνα